Biografi af Ayatollah Bahjat

Biografi af 

Ayatollah Bahjat

 

Uden tvivl er vor tids største mystiker og elsker af Ahl ul Bayt Ayatollah Muhammad Taqi Bahjat. Ayatollah Bahjat blev født i 1334 E.H. i byen Fuman i Gilan provinsen, Iran. Han mistede dog sin moder kort efter fødslen. De tidlige studier færdiggjorde han i byen Fuman, hvorefter han i en alder af blot 14 år tog til byen Najaf, Irak for at studere videre i hawza’en. I starten af sin rejse boede han 4 år i Karbala og havde bl.a. ayatollah Abul Qasim Khoei som lærer. Herefter startede hans vidunderlige studierejse i byen Najaf Ashraf.

Han studerede bl.a. under Ayatollah Murtuza Taleqani, Ayatollah Ziya Araqi, Ayatollah Mirza Naini m.m. Årsagen bag hans ekstraordinære spiritualitet er, at han allerede fra ung af havde en god spirituel lærer, men var under særlig opsyn af læreren over alle lærer - Allamah Qazi. Allerede i en alder 17-18 år havde han mødt denne mægtige lærer og blev dennes elev.

 

Ayatollah Bahjat har set mange ekstraordinære hændelser under denne lærer. Blandt andet var han årsag i at hele 70 mennesker ville læse Abu Hamza Thumali bønnen i deres midnatsbøn ved imam Alis hellige gravplads.

Han flyttede tilbage til hellige Qom kort efter Ayatollah Burujardi var flyttet til denne hellige by og blev boende her. Her begyndte han at undervise og det startede småt i et enkelt værelse, hvorefter der snart blev trængt. Herefter blev undervisningen til en nærliggende moske.

 

Hans personlighed

Som nævnt tidligere, arbejdede Ayatollah Bahjat sig selv allerede i en ung alder. Han var kendt som en oprigtig herre, der konstant var opmærksom omkring det etiske og det spirituelle.  En marja skriver følgende om Ayatollah Bahjat:

 

”Man kan ikke sige at han var en oprigtig person, i stedet kan man sige at han var oprigtigheden selv.”

 

Ayatollah Sheikh Javad Karbalai siger om agha[1]:

 

”Han tilbragte et specifikt tidspunkt om natten på at være alene, gruble og rejse indenfor Guddommelige og spirituelle spændevidde og ville aldrig bruge sin tid på noget ligegyldigt. Han var opmærksom på ligegyldig og overflødig snak og ville aldrig være med til sådanne forsamlinger…”

Guds venner og nære lever anderledes end den almene befolkning og det kan i hvert fald ses på agha Bahjat. Han var konstant opmærksom på verdenens realiteter og valgte at leve et meget simpelt liv i et gammelt lille hus.

 

Ayatollah Misbah Yazdi nævner:

 

”Når vi besøgte ham blev der trukket et gardin midt mellem værelset, således familien kunne være på den anden side mens vi sad og fik muligheden for at møde agha Bahjat.”

 

Han var i konstant ihukommelse af Gud. Der var stort fremmøde ved hans fællesbøn og man var nødsaget til at dukke op en time før bønnen for at få en lille træng plads. Så begyndte hans rejse (Meeraj) med tårer og gråd. Ofte ville han tage ud og bede sine bønner med ganske få personer og komme tilbage efter solnedgang. Folk fandt agha Bahjat i sine bønner, hvor han reciterede denne sætning fra dua Kummail:

 

”Gud hvem anden end Dig har jeg…”

 

Ayatollah Bahjat tilbragte ofte aftenen helt alene i Sahla Moskeen. På et tidspunkt var lysene i moskeen gået ud og agha skulle forny sin wuzu. Uden lys og i mørket kom frygten men forsvandt med et lys, der oplyste vejen for ham.

Selv en så stor personlighed som Imam Khomeini plejede tit at besøge agha Bahjat. De havde nogle samtaler ingen kunne vide noget om. En ting er dog sikkert, at disse samtaler har været spirituelle, idet man til tider fik besked fra agha Bahjat at Imam Khomeini skulle ofre mad til specifikke formål.

Følgende blev sagt af Allammah Tabatabai om agha Bahjat:

 

”Han er en oprigtig person.”

 

Ayatollah Bahaud deen har udtalt om ham:

 

”Han er på dette tidspunkt den rigeste mand i verden.”

 

Ayatollah Amjad:

 

”….Han er en engel på jorden og vi må drage fordel af hans tilstedeværelse.”

 

Ustad Nisar:

”Ayatollah Bahjat har en særstatus blandt alle lærde og os studerende. For det første føler man noget specielt, når man blot ser ham eller står bag ham i bøn. For det andet er et blik fra ham mere værd end flere etik og morale timer. Han kan endda vejlede folk, der ikke er omkring ham. På et tidspunkt var der en fra Norge, der ville vælge ayatollah Bahjat som sin Marja. Det var en glimrende ide, men måske var Ayatollah Bahjat ikke så politisk anlagt som andre lærde, mente sheikh Nisar. Samme aften møder han Ayatollah Bahjat i drømmen, som under sin undervisning beder Sheikh Nisar om at stå op og fortælle ham hvad politik er? Da han siger at agha ved bedre siger agha Bahjat 'ja nu skal jeg undervise dig i politik'!”

 

Ayatollah Bahjat bad for mange, som fik deres problemer løst. Ayatolah Bahjat havde endda den islamiske modstandsbevægelse i Lebanon i sine tanker og selv folk derfra bad Ayatollah Bahjat om bønner. Det må siges at et af de primære årsager til deres sejr udover deres egen vilje og intention må have været Ayatollah Bahjats bønner.

Det er med ypperste sorg at fortælle at vi mistede denne mægtige lærd, en lærer af etik og morale, denne spirituelle personlighed. Verden mistede en sand lærd og en ægte spirituel og etik lærer.

 [1] Agha er et ord, der oftes bruges af respekt til ældre herrer. Ordet betyder direkte oversat på dansk: hr. eller herre.

Share

Add comment


Security code
Refresh