En eksemplarisk muslimsk kvinde; Madam Zohreh Sefati

Dette vil blive de første af en række artikler om prisværdige kvindelige ledere og lærde indenfor Shia Islam. Den første del omhandler den kvindelige Ayatollah: den respekterede Madam Zohreh Sefati, hendes liv og det hun har opnået igennem tiden.

Hun bliver anset som værende en af de mægtigste personligheder i Iran. Sefati er medlem af det Socio-Cultural Council (Socio-Kulturelle Råd) i Iran og er repræsentant af Supreme Council of CulturalReforms (Det Højere Råd af Kulturelle Reformer).

Madam Sefati blev født i byen Abadan i Iran og blev opdraget i en religiøs familie. Hun var datter af en gudfrygtig og venlig mand, og hendes mor var kendt for hendes noble personlighed samt at have memoreret hele Koranen udenad. Begge forældre har motiveret hende til at læse og lære Koranen og studere religion i en ung alder af fem år.Hun lærte om mange islamiske principper,før hun overhovedet startede på gymnasiet. Sefati studerede fag på gymnasialt niveau hjemme, før hun startede på teologi studiet i 1966.

Hun blev inspireret til at studere islamisk videnskab efter at have læst om Hajiyeh Seyyedeh Nosrat Beygom Amin Isfahani, også kendt som Lady Amin - en mægtig kvindelig retslærd, der har opnået store resultater indenfor videnskaben. Gennem en pilgrimsrejse til helligdommen Imam Ridhas (fred være med ham) grav i Mashad, indså Madam Sefatati, at hendes drøm om at starte avancerede studier ville gå i opfyldelse. Hun blev nemlig informeret om, at en teologiuddannelse for kvinder lige var blevet etableret i hendes by. Sefati tog forløbende kurser indenfor retsvidenskab, litteratur og islamisk videnskab i Abadan. Som forsættelse sine islamiske studier, rejste hun i 1970 til Qom hvor hun startede på teologistudiet.

Hun var studerende og havde undervisere som Ayatollah Shahidi, Ayatollah Haqqi, Ayatollah Ali Meshkini og Ayatollah Mohammad Hassan Ahmadi-Faqih (som også er hendes mand i dag). Disse store personligheder havde indflydelse på hendes udvikling og den hun er i dag - en stor tænker og lærd.

Udover generelle problemer, som kvindelige lærde i Qom måtte opleve,blev hendes uddannelse afbrudt under Pahlavis regime som førte kampagner imod religion. Madam Sefati deltog aktivt i aktiviteter for at udbrede Islam og gøre modstand imod Pahlavis regime. Hun stod overfor mange vanskeligheder gennem hendes engagement i anti-shah aktiviteterne, hvor også hendes bror blev martyr pga. regimet. Hun kommunikerede ofte med islamiske tænkere som Ayatollah Murtadha Mutahhari, Ayatollah Beheshti og Ayatollah Qoddousi.

Madam Sefati opnåede den højeste grad indenfor retsvidenskab, som også kaldes ijtihad, en udførelse der kun opnås af få kvinder. Hendes akademiske grad,ijtihad, var godkendt enstemmigt af flere lærde (Maraja’ Taqleed), inklusiv Ayatollah Ali YariGharavi-Tabrizi (en af Ayatollah Naeinis studerende) samt Ayatollah Safi Gulpaygani, Fazel Lankarani og Mohammad Hassan Ahmadi-Faqih. Hun har undervist andre kendte kvindelige lærde og er blevet en inspiration for mange andre. Sefati har formidlet en overflod af bøger og artikler om islamisk retsvidenskab.

Mange kvindelige lærde har klaget over opnåelsen af graden ijtihad, og sagt at det ikke gavner demeller at de ikke kan bruge det, da de ikke kan være kilder til efterligning og derfor være blandt de respekterede islamiske lærde. Madam Sefati kommenterede dette i et af hendes værker og sagde, at en retslærds ansvar ikke kun er begrænset til at være en kilde til efterligning og tilføjede her, at kvindelige retslærde kan hjælpe samfundet ved at hjælpe muslimer med at fortolke islamiske principper.

Sefati understregede, at der er en stigende kontroversiel meningsudveksling blandt islamiske lærde med hensyn til om kvinder kan blive kilder til efterligning, hvor der bliver sagt at ”en række kendte islamiske lærde mener, at Islam ikke forbyder kvindelige retslærde fra at vokse til at blive kilder til efterligning."

Madam Sefati har også etableret skoler for kvinder som ”Women’s Theology School” (Kvinders Teologi Studie) i Qom i 1970. Hun er blevet en drivkraft med hendes akademiske baggrund og karriere, og fortsætter med det til i dag. Hun er en af de 3000 eksemplariske kvinder, der er blevet rost af Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad og har modtaget en pris af den administrerende direktør i oktober 2006. Madam Zohreh Sefatis liv, resultater og kampe er en stor inspiration og viden for alle håbefulde shia-muslimske lærde, både mandlige og kvindelige.


Kilde: Islamic Insights


Share

Add comment


Security code
Refresh