Selvudvikling og vejen dertil 5

Folk kan sige at lysterne og trangen til nydelse ligger gemt i os, hvilket er korrekt men til forskel fra dyr så afhænger graden og nivauet af vores lyster og nydelser af det livsstadie vi befinder os i og der findes forskellige former for nydelser.

Eksempelvis har et barn ikke samme mad oplevelse og nydelse af denne på samme måde som en fuldvoksen har. Spædbarnet ønsker blot den mad, der er tilpasset barnet og ikke smagfulde madretter. I puberteten viser andre slags nydelser sig, osv. Så kan vi gruble over hvornår den endelige nydelse for mennesket kommer? Og hvad er den endelige stadie af nydelse?


Vi mennesket modsat planter kan lede efter nydelse. Planter kan eksempelvis ikke lede efter sollys eller anderledes vind. Vi derimod kan finde gavn, nydelser og interesser, men inden vi gør det skal vi kende os selv.

Behovet for selvudvikling

Flere ideologier, tro og religioner har altid omtalt disse emner med vægt på nødvendigheden af selvudvikling. Det har Islam også. Koranen anser selvrenselse og opbygning som årsagen bag frelse og vejen til opnåelse af perfektion og etisk korruption som årsagen bag fiasko. Dette kan man læse om i Surah Shams.


Mennesket har mulighed for både at rense og forurene sig selv. Tazkiya - renselse betyder ikke at man fra starten (som nyfødt) er forurenet. Mennesket har mulighed for opbyggelse og tilegnelse af egenskaber. Dette er Tazkiya, som med andre ord betyder at tilegne sig og udsmykke sig med egenskaber og kvaliteter som en del af sjælens perfektion.


I starten er mennesket nyfødt og frisk. Det er hverken beskidt eller rent (det er ikke rent idet man endnu ikke har tilegnet sig gode og rene egenskaber). Mennesket kan essentielt selv opnå disse egenskaber idet det ligger gemt i menneskets natur. Men mennesket vil også gerne vide hvordan! Denne følelse ligger også gemt i os. Samtidigt ønsker vi ikke at tilegne os selv dårlige kvaliteter og ingen ønsker at løbe væk fra det gode. Alle ønsker i princippet det gode for sig selv og at opnå perfektion. Men nogle vælger en metode, der roder dem ud i noget dårligt og derved havner på den forkerte sti.

 

Share

Add comment


Security code
Refresh