Selvudvikling og vejen dertil 9

Nydelse og former for nydelse

Alle individer går efter nydelser, behageligheder og ro, og ønsker at fjerne sig fra sorg, smerte og hårdheder. Man søger via alle sine handlinger at få flere nydelser samtidigt med at man erkender at intet kan opnås uden hårdheder eller uden at arbejde for det. Gud siger i Sura Balad, vers 4, at intet kan opnås uden hårdhed.

De verdslige nydelser er sammensat på sådan en måde, at der skal slides for det, under det og efter det. Vi arbejder typisk 8 timer dagligt for føde - og i løbet af ingen tid er man mæt. Derfor prioriteres højere nydelser og vedvarende spirituelle nydelser.

 


 

Nydelse

En nydelse kan variere fra person til person og efter aldersgruppe. Man skal have nydelsesmuligheder; for at kunne nyde noget skal følgende 3 ting være opfyldt:

1. Man skal have potentiale for at kunne nyde det (f.eks. øjne for at kunne se et smukt landskab)

2. Omstændigheder skal kunne gøre at man kan nyde det (f.eks. dagslys for at kunne se landskabet)

3. Opmærksomhed (man skal eksempelvis være bevidst om landskabet eller være opmærksom på det)

(Et andet eksempel kan bruges i forbindelse med kærlighed. For at kunne nyde kærlighed skal man have potentiale, der gør at man kan opfatte kærlighed og omstændighederne skal tillade det samtidigt med at man skal være opmærksom på eksistensen af kærligheden).

 

Former for nydelse

Ligesom de forskellige nydelser for folk, er der forskellige niveauer af nydelse. Der findes fysiske former for nydelser såvel som spirituelle former for nydelser. For at give et lille eksempel på dette, kommer vi med en beretning, hvor der bliver sagt at de folk der er faldet for Gud, vil kunne se Guds manifestationer 1 gang ugentligt, nogle 1 gang månedligt, andre 1 gang året mens andre vil se disse hver 30 tusinde år. I disse manifestationer ligger der så meget nydelse, at man vil glemme alle paradisets goder og nydelser.[1] Herved skal man ud fra beretningen forstå at der findes forskellige former for nydelser.
 


Livssyn og livsfilosofi

Vores livssyn og livsfilosofi er at arbejde for at opnå højere og evige nydelser, som indledes her og fortsætter efter at man har brudt de fysiske barrierer samtidig med at vi lever i nuet blandt mennesket i det sociale liv samtidigt med at vi fokuserer på os selv. Så kan vi spørge hvordan vi skal fokusere på os selv?

Det gør vi ved følgende:

1. Viden om os selv

2. Elske os selv

3. Arbejde med os selv

Til det første punkt bliver der sagt, at det opnås via den naturlig og nysgerrige instinkt mennesket har i søgen efter sandheden. Alle sidder med 3 essentielle spørgsmål:

1. Hvorfor kommer vi fra?

2. Hvad skal vi her/ Hvad er meningen med livet?

3. Hvor skal vi hen?

For at kunne få svar på det, som vil danne grundlaget for vores livsfilosofi og som vi planlægger vores liv efter, skal vi først og fremmet se nærmere på hvor mennesket kan søge svar på ovenstående spørgsmål.

1. Samfundet - Samfundet kan måske til dels hjælpe os, men hvis vi ser på verdensbilledet er der krig og kaos og utallige teorier. Der er ingen faste rammer og meget forvirring, så der er ikke noget at komme efter her.

2. Videnskab - Videnskab har aldrig nogensinde påstået at have svar på alt. Videnskaben er begrænset til det fysiske og kan derfor ikke hjælpe os hvad angår menneskets sjæl.

3. Religion - Der er flere religioner; Jødedommen er udgået, Kristendommen er ændret. Tilbage har vi Islam og Buddhismen. Hvorfor disse? Fordi vi i verden har mange, som er begyndt at interessere sig for buddhistisk spiritualitet. Hvad angår Islam eksisterer der i verden ekstremisme udover at det er den mest misforståede religion af alle. Der er desuden meget islamofobi i verden som også skaber en forundring hos mennesket. Derfor kan vi af ren nysgerrighed undersøge Islam og Buddhisme, også for at finde ud af om de har svaret til livets spørgsmål.


[1] 
(Kilde: Professor Misbah Yazdi, Mod selvudvikling)

 

 

Share

Add comment


Security code
Refresh