Jurisprudens

Jurisprudens (fiqh) er at udføre regler (ahkaam) på korrekt vis i henhold til Islam. Det kan være alt fra hvad reglen er ift. hvordan de fem daglige tidebønner skal bedes, til hvordan man fordeler en arv blandt mand, kone, børn og familie mm., eller hvordan en muslim skal vaske sit grej, der har været i kontakt med rituelt urent (najis).

De pligtmæssige handlinger og ahkaam (love) bliver delt op således:

1. Wajib – en handling, som er obligatorisk at udføre og ikke udførelsen medfører pine/straf som f.eks. tidebønnen.

2. Haram – er en handling, som er forbudt og hvis udføres medfører pine/straf som at lyve.

3. Mustahab – er en handling, som er anbefalet og god at udføre med belønning og en mangel på udførsel af en handling medfører ingen pine/straf som f.eks. midnatsbønnen.

4. Makruh – en handling, som er ikke anbefalet men hvis det udføres medfører dette ikke pine/straf som f.eks. at være påklædt i sort under bøn.

5. Mubah – en handling der er ligegyldig som f.eks. at gå.

 

Under sektionen Jurisprudens finder du en række artikler, der behandler emner relevant for en muslims daglige liv. Er du ny, kan du starte med at læse 'Fiqh for begyndere'.

Under 'Spørgsmål og svar' finder du en række typiske spørgsmål, som en dansk muslim i det danske samfund vil støde på. Spørgsmålene er kategoriseret i alfabetisk rækkefølge, og svarene gives af diverse lærde med symbolerne:

K = Khameneni, S = Sistani, = Makarem Shirazi.

 

Har du et spørgsmål, du er interesseret i at få svar på, kan du også sende dit spørgsmål ind til os på dansk her.

 

Bemærk: Siden opdateres løbende med bedømmelser og spørgsmål samt svar.

 

Share

Add comment


Security code
Refresh