Vaskerummet, Bad og Rituel vask

Vaskerummet

1.     For at rense urin-området er qalil vand per Ihtiyat Wajib nok til, at vaske det 2 gange og anus skal vaskes til urenheden og dets spor er væk.

2.      At udføre en Istibra er ikke obligatorisk, men hvis en form for væske viser sig uden at have udført dette, er det dømt som urin.

3.       Efter Istibra er væsken ikke urin men ren.

4.      Det er haram at sidde mod eller med ryggen mod Qiblah (Mekkah og Guds hus)

5.       Urin kan ikke renses med andet end vand


Bad

6.     Det kan til tider blive obligatorisk at tage bad, som når man har fået udløsning, haft samleje med indtrængning, berørt dødt krop eller er død.

7.     Kvinder har yderligere obligatorisk bad som Hayz (menstruation), Istihaza og Nifas (blod set i forbindelse med fødsel).

8.    Når man skal tage et islamisk bad skal hele kroppen vaskes. Dette kan ske på to måder. Enten systematisk eller ved at dukke sig under vand.

  • ·         Tartibi (systematisk): Vask hovedet og hals. Herefter højre del inklusive de private dele og sidst venstre del inklusive private dele.
  • ·         Irtimasi (komplet vask): Med intentionen af at tage et bad, hopper man i vandet og dykker under vandet til hele kroppen er under vand. Man kan også træde i vandet til man er under vand og kroppen er rolig under vandet. Sidst kan man også være under vandet og lave intentionen om et bad og bevæge kroppen.

Ritual Vask

9.     For visse ting, som bl.a. den obligatoriske bøn, er det obligatorisk med et ritual vask (wudhu).

10. Den kan tages enten Tartibi eller Irtimasi.

  • ·     Tartibi: Vask først ansigtet fra hvor håret gror over panden og ned til hagen. Bredden skal være fra tommelfingeren til lange fingeren og for en sikkerhedsskyld vask lidt mere til på siderne. Armene vaskes fra en smule over albuerne til fingerspidserne og man starter med højre arm. Herefter vipper man, med den mængde vand man har på hånden, det øverste del af hovedet og herefter højre fod fra tåspiderne til øverste del af foden, hvor fod møder ben.
  • ·      Irtimasi: Her lader man ansigtet dykke under vandet og vasker det for herefter at lade højre og dernæst venstre arm dykke under vandet.

·     Første vask er obligatorisk. Anden vask er tilladt og tredje vask annullerer Wudhu. (Andet vask er anbefalet og tredje vask er haram – Sayed Sistani)

Forskellige emner

11.  Man må ikke berøre vers fra Den Hellige Koran eller Guds navn uanset sprog uden at have wudhu.

12.   Wudhu bliver annulleret ved følgende:

  •  Urinere eller afføre samt at slippe en vind
  •  Søvn - så øjnene er lukket og ørerne intet hører
  • Beruselse
  •  Kvindernes Istihaza
  • Det, der forårsager et obligatorisk bad

 

13. Hvis man har falsk hår, som kan fjernes skal det fjernes under vip af hovedet og hvis det er plantet, er det tilladt at vippe over det.

14. Man kan godt vaske ansigtet eller anden del flere gange med intentionen af at det tæller som 1 vask.

15. Hvis neglelak forhindrer vandet i at nå neglen, er wudhu ugyldig.

16. Hvis en person er konstant i tvivl omkring vedkommendes wudhu, skal disse tvivl ikke vægtes og man siger, at man inshallah har en gyldig wudhu.

17. Hvis en tatovering er under huden og den ikke forhindrer vand i at nå huden, er Wudhu og Ghusl (bad) gyldige.

18. Alle obligatoriske bønner skal bedes med wudhu med undtagelse af de dødes bøn.

Share

Add comment


Security code
Refresh