AMERIKANSK COUP INDRØMMELSER

Den amerikanske efterretningstjeneste (CIA) har for første gang offentliggjort et dokument, der bekræfter Washingtons rolle i statskuppet i 1953 mod den demokratisk valgte iranske premierminister Mohammad Mosadeq.

Den åbne anerkendelse af den amerikanske efterretningstjeneste kommer omkring seks årtier efter den britisk- og amerikansk-støttede militære omstyrtelse.

"Militærkuppet, der væltede Mosadeq og hans National Front Cabinet blev udført under CIAs direktiver som en handling af den amerikanske udenrigspolitik," som man kan læse om i et kort segment fra en intern rapport fra en in-house CIA historiker i midten af ​​1970'erne.

Dokumentet, der blev offentliggjort på National Security Archives hjemmeside, blev oprindeligt udgivet i 1981, men det meste af det blev mørklagt dengang, herunder en hel sektion om statskuppet.

Den 15. august 1953, indledte de britiske og amerikanske efterretningstjenester et kup, via det iranske militær (kendt som 28 Mordad kuppet) og startede en kæde af begivenheder, herunder optøjer i gaderne i Irans hovedstad, Teheran, som førte til omstyrtelsen og anholdelsen af ​​Mosadeq fire dage senere.

Mosadeq, dømt for forræderi, afsonede tre års fængsel og døde i husarrest i 1967.

Den iranske premierminister spillede en nøglerolle i landets 1951 bevægelse, der resulterede i nationaliseringen af ​​Irans olieindustri, som var blevet hovedsageligt styret af den britisk-ejede anglo-Iranian Oil Company (AIOC), nu kendt som BP.

Da verdensomspændende sanktioner mod Irans olieindustri fejlede i at tvinge Mosadeq til at opgive sine planer, blev en plan udtænkt af Storbritannien (kodenavn "Operation Boot") og USA (kodenavn TPAJAX Project) for at vælte hans regering.

Kuppet så dannelsen af ​​en absolut USA- støttet monarki under Irans sidste Shah, Mohammad Reza Pahlavi, som blev væltet af den islamiske revolution i 1979.

Kilde:PRESSTV

Share

Add comment


Security code
Refresh