Bosnien: Vidner beskriver drabet på 200 muslimer som et ”forfærdeligt syn”

Et vidne for forfølgelsen ved afhøringen af bosnisk serbisk leder Radovan Karadzic beskrev for Forende Nationer (FN) krigsdomstol for det tidligere Jugoslavien i tirsdags for drabet på 200 muslimske fanger i august 1992 siger, at det kun kunne have været udført af en person med ”sindssygt sind”.

Vidnet, Milan Komljenovic, en serber, sagde at bosnisk serbisk politimand fragtede 200 muslimske fanger fra det vestlige del af Prijedor til det centrale Travnik den 21. august 1992.

Da de nåede til Koricanske Stijene ved Vlasic bjergkæden, nær Skender Vakuf, linede de fangerne op på toppen af klippen og henrettede dem, sagde Komljenovic. Komljenovic, som var borgmester af Skender Vakuf dengang, sagde at han så et ”forfærdeligt syn” da han besøgte stedet den næste dag.

Han sagde at kroppene var stablet op i en dyb dal og at “nogle blev hængt fra klippen og grene. Det kunne kun have været udført af et mand med sindssygt sind”, sagde Komljenovic.

På tværs af undersøgelse af vidnet, foreslog Karadzic at denne kriminalitet var udført af individualister, motiveret af materialistiske gevinster og plyndringer som var fordømt af den bosnisk serbiske leder. Komljenovics samtykke, siger politimænd senere viste deres plyndring af penge og guld nær en café.

Lederen af ​​politiets enhed, Darko Mrdja, blev dømt ved domstolen i 2004 til 17 års fængsel, efter at have erkendt sig skyldig for kriminalitet ved Koricanske Stijene. En anden politimand, Milomir Stakic, fik en dom svarende til 40 år, og den tredje, Simo Drljaca blev dræbt under modsættelsen af anholdelse.


Karadzic sagde de bosnisk-serbiske leder var chokeret over hændelsen og krævede undersøgelse, hvilket Komljenovic var enig i, hvori han tilføjede at nogle af gerningsmændene var ”magtfulde mænd” som ikke adlød nogen.

Karadzic er blevet tiltalt for 11 folkedrab, krigskriminalitet og kriminalitet mod menneskeheden. Tiltalen centrer en 44 måneds lang blokade af hovedstaden Sarajevo og massakren på de 8000 muslimer i den østlige del af Srebrenica i juli 1995.

Han blev arresteret i Beograd i juli 2008 og havde erklæret sig uskyldig, og hævdede at hændelsen var udført af uansvarlige individer.


Kilde: ABNAShare

Add comment


Security code
Refresh